i-Lestari KWSP: Tarikh Pembayaran Wang KWSP Untuk Bulan Julai


Khas untuk pemohon i-Lestari, ini adalah tarikh pembayaran pengeluaran i-Lestari KWSP untuk bulan Julai ini. Berikut ialah perkongsian tentang tarikh pembayaran duit i-Lestari KWSP untuk bulan Julai ini.

Seperti yang dimaklumkan, pembayaran i-Lestari KWSP untuk bulan pertama telah diberikan pada 4 Mei  lalu. Manakala, tarikh pembayaran kedua untuk bulan Jun ialah pada 1 Jun lalu secara berperingkat. Inisiatif pengeluaran duit KWSP melalui i-Lestari tertakluk kepada jumlah iaitu RM500 sebulan selama 12 bulan yang melibatkan pencarum di bawah umur 55 tahun yang dijangka akan memanfaatkan sehingga 12 juta ahli KWSP.

Tarikh Pembayaran i-Lestari KWSP

1. Untuk permohonan pengeluaran yang diterima pada bulan April, bayaran akan diberikan pada 4 Mei.

2. Untuk permohonan pengeluaran yang diterima selepas bulan April, bayaran diberikan bermula dari tarikh permohonan pengeluaran itu diterima oleh KWSP.

3. Terkini: Tarikh pembayaran ketiga pada bulan Julai adalah pada 1 Julai ini dan dikreditkan ke akaun penerima secara berperingkat.





Konsep Am Pembayaran i-Lestari KWSP

1. Pengeluaran adalah dari Akaun 2 sahaja.

2. Bayaran pengeluaran dijalankan secara bulanan dan berulang (recurring) untuk bulan-bulan seterusnya mengikut kelayakan bilangan bulan pengeluaran seperti di item (c).

3. Kelayakan bilangan bulan pengeluaran dikira bermula dari tarikh penerimaan permohonan pengeluaran yang diluluskan sehingga tamat tempoh kuatkuasa Pengeluaran i-Lestari iaitu pada 31 Mac 2021.

Konsep am: 
- Jika permohonan yang diluluskan diterima pada bulan April 2020, kelayakan bilangan bulan pengeluaran ialah selama 12 bulan (maksimum).

- Jika permohonan yang diluluskan diterima pada bulan September 2020, kelayakan bilangan bulan pengeluaran ialah selama 7 bulan.

- Jika permohonan yang diluluskan diterima pada bulan Mac 2021, kelayakan bilangan pengeluaran ialah sebulan.

Kaedah Membuat Semakan Status i-Lestari KWSP 

1. Layari Laman Web i-Lestari secara online di pautan ini: https://ilestari.kwsp.gov.my/check-status.php.

2. Masukkan No. Kad Pengenalan dan No. Telefon Bimbit anda yang sah.

3. Tekan "Saya bukan robot" dan tekan butang "SEMAK".

Untuk membuat pertanyaan atau maklumat lanjut, sila layari laman web ini www.epf.gov.my atau emel ke sini: ilestari@epf.gov.my.

Semoga panduan dan perkongsian ini dapat membantu anda semua. 

Sumber: semakanupu.com




Post a Comment

79 Comments

  1. Kalau 12 harbln nak check mcm mn

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12 haribulan apa?....
      Kalau 12/7, epf tutup

      Delete
  2. Saya terima cek 500 bln Mei,bln Jun msih blum trima lgi,semak dalam I.akaun dh masuk pada 12mei,brapa lma ye proses pos ambik masa untuk sampai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamu tahu gune internet tp x de akaun bank atau kamu x tahu gune internet banking ? Yg mane 1 jawapan kamu ?
      Solution of Question above : Kamu beli telifon brape hargenye, kamu buka akaun bank brape ringgit diperlukan utk starting open saving account..
      Fikir2 kanlah..

      Delete
  3. Tak betul la schedule tu.....klu ikut dlm tu aku dpt 3/7..tp ni dh 6/7 apa pn xda lg ni camna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kamu pasti dgn persoalan kamu kenapa tidak kamu hubungi terus ke pajabat cawangan kwsp terdekat utk maklumat lanjut, kenape kamu complaint kt sini, any benefit u get ? Hmmmmm

      Delete
  4. Masalah Nye nk dikreaditkan dlm account duit sendri kot..bkn duit kerajaan..ntahh,pening2

    ReplyDelete
  5. Bila masuk kwsp duit my account tarikh pls

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Mcm mna tgk baki akaun 2??

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAK TAHU NI.. MUNGKIN KENA CALL TERUS KWSP

      Delete
  8. Bayaran bulan nie agak lambat ek??

    ReplyDelete
  9. Julai punya lambat tak

    ReplyDelete
  10. Sye punya yg bulan juali tak masuk lagi kt acc sye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skng bulan julai,bulan juali lmbt lg

      Delete
  11. Klw dpt masa 10 jun.. Brapa ari bln lg bru dpt untk 500 tu

    ReplyDelete
  12. 8 julai masuk lambat ke..

    ReplyDelete
  13. saya buat pemohonan 8 jun 2020 ..hari ni saya tunggu pembayaran bagi fasa 2 ..tak masuk2

    ReplyDelete
  14. Saya buat pemohonan 8 jun...lpas tu 10 jun 2020 dah dpat bayaran fasa 1..bayaran fasa 2 bulan july bila masuk

    ReplyDelete
  15. Bab bagi duit memang lambat. Bab kutip duit laju je. Ramai yg hilang keje . Semua harapkan kwsp. Tapi buat keje lambat. . Dahla duit tu duit rakyat..

    ReplyDelete
  16. dh bpe ari bln dh ni...kenapa lmbt sgt bln ni..aduhai..

    ReplyDelete
  17. Pegi pejabat kwsp yg berdekatan bro.lama sgt dh tu.xpun baki akaun2 x cukup.pegi kwsp nnti dia akn bg surat utk buka akaun bank.dh alang2 pegi kwsp buat iakaun kwsp utk check baki akaun2.kt dlm tu dia ad bgtau tarikh bpe ari buln dpt duit ilestari utk bulan2 berikut

    ReplyDelete
  18. Dlm i akaun dia ada bg tarikh duit masuk.saya pnya 10hb utk bulan julai.kirany esok la masuk.3bulan cuti tnpa gaji.ni bru start kje blik.pegi kje mntk duit kt mak je rm10 sehari,nk mntk bini dh byk kali mntk.sabo je la ye sedara2 semua

    ReplyDelete
  19. Sya pula tk phm ni mohon dh lulus bln petama dpt pnoh rm500 bln kedu bln 6 cuma rm300 bln ke3;bln julai cek tk ada masuk knp yr

    ReplyDelete
  20. x phm laa ngan schedule tu..bln jun 5hb dh msuk duit.bln julai x msuk2 lg..cmne tu ekk?

    ReplyDelete
  21. Saya bulan pertama ja duit masuk bulan kedua dengan bulan ketiga langsung xmasuk.. Nk kira macam mana ni..

    ReplyDelete
  22. saya punya dalam i akaun dye tulis 6/7/2020 dah dikreditkan .tapi sampai harini tiada apa apa berita.member sye yg sama tarikh masuk untuk dua bulan lps dh dpt dh.ada siapa ii tahu solusinya ke

    ReplyDelete
  23. Saya punya dlm bln July ni blm masuk

    ReplyDelete
  24. Belum masuk lagi check pagi tadi

    ReplyDelete
  25. 871028235033ni ni ic Sya..Sya nk tahu duit KWSP Sya untuk bulan 7 dah naik atau blum.m

    ReplyDelete
  26. Lama banget sih duit msuk

    ReplyDelete
  27. 13/7 dh msk ke blom..

    ReplyDelete
  28. Untuk bulan Julai 13/7/2020 bila nak masuk. Thank you. Sebab bulan lepas petang macam ni dh masuk acc. Mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  29. bulan july tk masuk lg ke ? 12th july tentu-ii tak masuk lg..harini dh 13th july

    ReplyDelete
  30. Knpa.sy punya blum msuk pgi

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Ni dah 13hb xmasuk2 lg duit kwsp..mcm mne?

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Sama la bulan 7 x dpt lagi

    ReplyDelete
  35. Knp yg ke 3 tkada lg KWSP akaun 2 saya masuk .

    ReplyDelete
  36. Bile lah msok kwsp nii duit pon dah kering mcm2 kne byar ni dgn kje kne buang aduhhh😭

    ReplyDelete
  37. Pembayaran yang pertama saya ialah pada 22 June 2020, bayaran yang kedua bila masuk. Adakah sama macam yg pertama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la tu saya pon Sama pembayaran YG pertama saya 20 June pembayaran kedua X
      tau la saya hmm,kalau masuk 20 julai baguslah kalau X masuk pisang lah

      Delete
  38. bila dapat masuk kwsp dh july ni mkan pun xada lg nk blanja awek mkan pun xada ni dh july xmasok lg ape cer

    ReplyDelete
  39. sy bulan mei jek dpt..tngu yg bulan jun smpai ke julai..wife sy jun dpt..julai kne update baru la dpt..

    ReplyDelete
  40. Hmmm kenapa tak dapat lagi erk kwsp hmmm pokai dah ni

    ReplyDelete
  41. Aslm Kalau yg cek jurubank mcm mna

    ReplyDelete
  42. Kalau 20/7 ni x masuk lg x tau lh nk cakap cm ne lg

    ReplyDelete
  43. Saya punya tak masuk lagi bulan lepas dapat 19/6 hari ni 19/7 macam mana sila jawab

    ReplyDelete
  44. Saya punya tak masuk lagi kenapa duit saya tak ada da ni semua da habis bayar tu ini...susah la macam ni dapat bantuan pun tak guna

    ReplyDelete
  45. kenapa bayaran kedua dpat sparuh lagi sikit x dpat, msok setengah2 ke

    ReplyDelete
  46. Hari nie selasa.. jam pukul 8:00 tungu2 msj yang kwsp hantar.. tak dapat2 lagi duit sy 500..

    Ape cite nie??

    ReplyDelete
  47. Kalau dah dapat msj mengatakan duit kwsp dh masuk tpi cek kat acc belum masuk mcm mana?

    ReplyDelete
  48. bulan jun hari 17sudah dapat bulan ni sampai sekalang belum dapat lagi besiapa ni?

    ReplyDelete
  49. Suami sy pon blm dpt lg utk bln july,,mcm mne ye..

    ReplyDelete
  50. Saya pun tak dpt lagi macamana

    ReplyDelete
  51. Kenapa bulan pertama saya terima tetapi bulan ke 2 x masuk lagi??

    ReplyDelete
  52. Saya tak dapat lagi buln ni buln lepas dah DPT 17 hribuln bulan ni lambat pula

    ReplyDelete
  53. Bln lepas dah dpt 13 June ntk bln Ni blm dpt lagi

    ReplyDelete
  54. Minta tlg spa leh jelaskn...pyment sy untblan 5 dan 6 still xdapat lg sebab guna cek jurubank..bln 7 sy dah dpt sebb direct akaun..nk tnya lmbat ka klu cmtu nk masuk akaun.sbb dlm i akaun dh tolak siap dh..xtau cek tu da kt mn..bila mnta no trcking diorang cakap cek tu otw dipulangkn pd kwsp

    ReplyDelete
  55. saya nak tanya sikit la.. utk bayaran kwsp i lestari bulan julai ni bila tarikh bantuan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pilihan? sebab untuk bulan yang pertama pada 19 mei, bulan kedua pd tarikh selepas gaji bulan jun, yang ketiga punya iaitu bulan julai masih tidak ada pembayaran bantuan tersebut didalam akaun bank pilihan saya sehinggalah sekarang

    ReplyDelete

  56. Sya pun bln 7 ni Blum DPT dah msuk bln 8 Blum ada jgk apa crita sdh ni hmm

    ReplyDelete
  57. Salam sy nk tnya duit sy tak masuk lg utk blan ini...ap maksud status diluluskan

    ReplyDelete
  58. Saya pon x masuk cume di luluskan..cek pon xde..macm mne kite nak tahu duit kite ade banyak mne...tolong jelaskan boleh x

    ReplyDelete
  59. Allhamdullilah saya punya dah masuk hari ini 10/8

    ReplyDelete
  60. Dah ke belom-dah ke belom permohonan bulan7-dah bulan8-dah ke belom

    ReplyDelete
  61. Hi..saya apply untuk rm500 untuk pengeluaran dan sudah terima untuk bulan mei, jun dan julai..tapi untuk bulan ogos tinggal baki hanya rm360. Adakah saya masih akan dapat untuk bulan ogos?

    ReplyDelete
  62. Baik korang p tanya kat kwsp je...

    ReplyDelete
  63. Bsn belum masok lg... Ada sapa2 dh dpt x

    ReplyDelete
  64. Macam mana kalau baki akaun 2 sudah tidak cukup lagi ? Contohnya tinggal RM10 je lg . Bolehkah kita pindahkan sedikit dr jumlah akaun 1 ke akaun 2 utk ilestari ni . Mohon bg penjelasan sahabat2 semua . Terima kasih

    ReplyDelete
  65. kalau 3bulan berturut turut saya tak ambil duit i lestari.pengeluaran check tunai saya.tarikh telah luput pastu kena update lagi untuk pengeluaran bulan ogos..saya dah buat pengeluaran baru tapi sampai sekarang check tunai saya masih dalam proses..kenapa ye mmg lama ke nak tggu?

    ReplyDelete
  66. kalau 3bulan berturut turut saya tak ambil duit i lestari.pengeluaran check tunai saya.tarikh telah luput pastu kena update lagi untuk pengeluaran bulan ogos..saya dah buat pengeluaran baru tapi sampai sekarang check tunai saya masih dalam proses..kenapa ye mmg lama ke nak tggu?

    ReplyDelete